15 februari 2009

Kommentera SMU:s nya sida

Hejsan

Den här bloggen är tänkt som en informationskanal för den som är intresserad av SMU i Harbo. Du kanske är deltagare, förälder eller ledare.

Har du några åsikter om sajten, något som saknas eller skulle kunna vara tydligare? Skriv en kommentar till den här bloggposten. Du gör det genom att klicka på länken "X kommentarer" alldeles här nedanför.

6 kommentarer:

 1. Jätte snygg bloggsida. jag ska göra en lapp med adressen och dela ut till alla scouter och deras föräldrar.

  SvaraRadera
 2. Läckert med en ny sida!
  Ska utforska den vidare!
  Kattis och PG

  SvaraRadera
 3. Hej!
  jag hoppas ni vet att man inte får lägga ut bilder på barn utan att deras föräldrar skriftligen sagt sitt ja till det! Det görs lätt med ett papper som alla barnen får ta hem där föräldrar får välja att säga sitt ja eller sitt nej!
  Hälsningar
  UIrika

  SvaraRadera
 4. Hej Ulrika

  I enlighet med den nya lydelsen av Personuppgiftslagen från 2007 är det fritt fram att publicera personbilder på nätet om det inte är i kommersiellt syfte och bilderna inte är kränkande. Det gäller även bilder på barn.

  Däremot lägger vi naturligtvis inte ut bilder på barn om en förälder, eller ett barn, sagt ifrån.

  SvaraRadera
 5. Hej Jaken,

  Jag läste datainspektionens förtydligande angående publicering av foton på internet. De rekommenderar samtycke från vårdnadshavare när det handlar om bilder på barn. Så även om det inte är ett brott att publicera så kanske det med hänsyn till barnen och deras anhöriga vore synnerligen lämpligt att be om ett samtycke...

  Se DI:s hela fråga/svar nedan.

  Hälsningar
  Ulrika

  http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/personuppgiftslagen/ar-det-tillatet-att-publicera-foton-av-andra-pa-internet/

  Fråga:
  Är det tillåtet att publicera foton av andra på Internet?

  Svar:
  Innan man publicerar uppgifter om andra personer bör man tänka på att det medför särskilda risker att sprida personuppgifter via Internet. Det finns personer som av olika orsaker är särskilt utsatta och vissa anser att det är kränkande att få sin bild publicerad på Internet. Om man vill vara på den säkra sidan kan man inhämta ett samtycke till publiceringen eller åtminstone försöka ta reda på vad personen själv tycker.

  Enlig personuppgiftslagen är det tillåtet att behandla personuppgifter i så kallat ostrukturerat material, till exempel löpande text och enstaka bilder, utan andra restriktioner än att man därigenom inte får kränka den enskildes personliga integritet. Att lägga upp några bilder på någon annan på en vanlig hemsida på Internet kan därför vara tillåtet. Men det får alltså inte ske om det kränker den enskildes integritet.

  När man ska bedöma om en behandling av personuppgifter innebär en kränkning ska man bland annat ta hänsyn till följande:

  Känsligheten hos uppgifterna.
  I vilket sammanhang uppgifterna förekommer.
  För vilket syfte de publiceras.
  Vilken spridning de har fått eller har riskerat att få.
  Vad publiceringen kan leda till.
  Det kan till exempel vara kränkande att lägga upp bilder på en person som är naken, berusad eller blir retad av andra. I sådant fall är det inte tillåtet att publicera bilden på Internet.

  Vid publicering av bilder på barn bör man alltid vara försiktig. När det exempelvis gäller skolelever rekommenderar Datainspektionen att man skaffar samtycke från vårdnadshavarna (eller från barnets självt om det rör sig om äldre barn). Se vidare om detta under frågan om vilka uppgifter om skolelever som en skola kan publicera på sin webbplats utan samtycke från elever eller vårdnadshavare.

  SvaraRadera